Sizlere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Gıda

Gıda Kontrolü Ve Mevzuatı Daha büyük görüntüle

Gıda Kontrolü Ve Mevzuatı

9786059278737

Vize Yayıncılık

300,00 TL


KDV Hariç: 300,00 TL

ÖN SÖZ

Yaşam sürecinde yeterli ve dengeli beslenme büyüme ve gelişme, sağlığın

korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile yaşam kalitesinin arttırılması

için yadsınamaz temeldir. İnsanların yaşamlarını sürdürmek, fiziksel-mental

gelişimlerini sağlamak ve sağlıklarını koruyabilmek için sağlıklı gıdaya ulaşması

ve tüketmesi en doğal haklarıdır. Bu gıdaların güvenli olması ise en temel

insanlık hakkıdır.

Gıda mevzuatındaki temel amaç, gıda güvenliğinin sağlanarak hijyenik

ve ekonomik açıdan tüketicinin korunmasıdır. Bunun yanı sıra gıda mevzuatı

gıda sektöründe haksız rekabetin önlenmesi, sektörün gelişmesine katkı sağlanması

ve ülke itibarının sağlanması gibi olumlu katkılar da sağlamaktadır.

Diğer önemli husus gıda mevzuatı sağlam bilimsel verilere dayanarak ülkenin

hedefleri doğrultusunda uluslararası mevzuata aykırı hükümler içermeyecek

(sağlam bilimsel veriler dışında) şekilde hazırlanmasıdır.

Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği,

ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte

ve güvenli gıda teminini güçleştirmektedir. Gıda güvenliğinin ve kalite

güvencesinin sağlanma çabaları da tüketici ve toplum sağlığı açısından büyük

önem taşımaktadır. Gıda güvenliğinde temel yaklaşım; ham maddeden başlayarak

tüketiciye ulaşana kadar gıda zincirindeki her bir aşamanın dikkatli bir

şekilde incelenmesini ve kontrol tedbirlerinin uygulanmasını gerektirir. Birçok

ülkede gıdanın daha güvenli hale getirilmesi için çeşitli uygulamalar ve

konuya ilişkin yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen her yıl milyonlarca insan

kontamine olmuş gıdaları tüketmesi nedeniyle gıda kaynaklı hastalıklara

maruz kalmaktadır. Gıda güvenliğini bozan etmenler başta bebekler, çocuklar,

gebe ve emziren kadınlar, yaşlılar ve hasta bireyler gibi risk grupları olmak

üzere toplumun her kesimini etkileyen sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Gıdalardan kaynaklanan riskler gıdanın üretiminden tüketim aşamasına

kadar geçirdiği işleme, taşıma, depolama, satın alma, muhafaza, hazırlama,

pişirme aşamalarında ayrı ayrı değerlendirilmekte ve fiziksel, kimyasal ve biyolojik

riskler olarak tanımlanmaktadır.

Kitapta yer alan bölümler Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik

Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler için yararlı bilgiler içermektedir.

Tüm öğrencilerin faydalanacağı bilgilerin tek bir kitapta toplanması ve bilgilerin

mezunların çalıştığı ilgili alanlarda kullanılması ile halk sağlığına ve

ülke ekonomisine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.

Kitabın faydalı olması dileğiyle……

Prof. Dr. Nevzat ARTIK

Prof. Dr. Nevin ŞANLIER

Doç. Dr. Aybuke CEYHUN SEZGİN

ISBN9786059278737
Basım Yılı2019
Sayfa Sayısı373
Yazar(lar)Prof. Dr. Nevzat ARTIK Prof. Dr. Nevin ŞANLIER Doç. Dr. Aybuke CEYHUN SEZGİN

Yorum Yaz

Gıda Kontrolü Ve Mevzuatı

Gıda Kontrolü Ve Mevzuatı

Yorum Yaz