Sizlere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Su Ürünleri

Balıkçılık Biyolojisi ve Popülasyon Dinamiği Daha büyük görüntüle

Balıkçılık Biyolojisi ve Popülasyon Dinamiği

9786059354264

Akademisyen Kitabevi

300,00 TL

240,00 TL

-20%


KDV Hariç: 240,00 TL

Balıkçılık biyologları, 1900’lü yılların ortalarına kadar azımsanmayacak düzeyde taraftar bulan “Dünyadaki Balık Stoklarının Avlanmayla Tüketilemeyeceği” İlkesi’ni 1960’lı yıllara kadar benimsemişler ve devam eden dönemde ise eldeki mevcut stoklardan “Sürekli En Yüksek Ürün” düzeyinde nasıl yararlanılabileceği görüşü etrafında kümelenme gayretine girmişlerdir. Her ne kadar sürekli en yüksek ürün ilkesi benimsenmiş olsa da, 2000’li yıllarda dahi bazı stokların tükenme noktasına kadar sömürüldüğü ve bugün için Dünyadaki önemli balıkçılık sahalarının aynı sorunla yüz yüze olduğu bilinmektedir. Ancak, sözü edilen soruna neden olan ülkelerin başında, balıkçılıkta ileri gitmiş olan ülkelerin geldiği de bir gerçektir.

Balıkçı ülkelerin etkin oldukları stokların kendi kendini yenileyememe sorunu, bu ülkelerin avcılıkta kullandıkları teknolojiyi bilimsel gerçeklere uygun kullanamamalarından kaynaklanmaktadır. Bugün için su ürünü avcılığına yönelik, son derece gelişmiş alet ve ekipmanı kullanan ülkelerin başında, yine gelişmekte olan ya da sanayileşmiş ülkeler gelmektedir. Bu bağlamda ülkemiz, özellikle 1970’li yılların son yarısından itibaren giderek artan oranlarda ve özellikle Karadeniz’deki hamsi avcılığında ilgili teknolojiyi kullanmış; fazla değil, sadece 10 yıl gibi kısa bir süre zarfında bu stok birden çökme eğilimine girmiştir.

Türkiye, gerek kıyı verdiği denizler ve gerekse iç suları itibariyle azımsanmayacak bir su ürünü potansiyeline sahip olup; bu potansiyelin sürdürülebilir düzeyde ülke yararına sunulması hususunda geçmiş dönemlerde önemli uğraşılar verilmiş ve bu kitabın ilk ve ikinci baskıları da bu bağlamda çıkartılmıştı. Söz konusu baskılardan sonuncusunda bazı yazım hatalarının olduğu fark edilmiş ve bu baskıda elden geldiğince ilgili hatalar giderilmeye çalışılmış; değişik başlıklara yeni alt başlıklar eklenmek suretiyle ve hatta bazı konulara yeni eklerin yanı sıra her konunun sonuna problemler eklenerek daha kullanışlı, kapsamlı ve güncel hale getirilmeye çalışılmıştır.

Bu kitabın meslektaşlarıma ve tüm okuyuculara yararlı olmasını dilerim.

ISBN9786059354264
Basım Yılı2016
Basım Sayısı2.Basım
Sayfa Sayısı306 sayfa I. Hamur 80gr Siyah Beyaz 16 x 24
Kitap DiliTÜRKÇE
Yazar(lar)Prof.Dr.Dursun AVŞAR

Yorum Yaz

Balıkçılık Biyolojisi ve Popülasyon Dinamiği

Balıkçılık Biyolojisi ve Popülasyon Dinamiği

Balıkçılık Biyolojisi ve Popülasyon Dinamiği

Yorum Yaz