Sipariş listesinde ürün yok
Daha büyük görüntüle 9786253756376
500,00 TL
400,00 TL
-20%
TANITIM YAZISI
Toprak, yaşamın devamı için vazgeçilmez bir varlık olmakla birlikte üzerinde yetişen her bitkinin
kök saldığı, insanoğlunun gıda kaynağını ve medeniyetlerin temelini oluşturan, eşsiz ve
yenilenmesi güç bir kaynaktır. Yeryüzündeki tüm üretim zincirinin ilk halkası olan toprak; ana
kayadan başlayarak iklim, topoğrafya, canlılar ve zamanın ortak etkisiyle yavaş yavaş şekillenip
olgunlaşarak bitkilerin gelişimine imkân tanıyan karmaşık bir sistem hâline gelmiştir. Toprak
varsa üretim vardır; üretim varsa gıda vardır ve gıda varsa hayat vardır. Sözü gereği toprak zarar
gördüğünde yalnızca gıda değil, yaşamın kendisi tehlikeye girer. Bu yüzden topraklarımızı iyi
tanımalı, en uygun şekilde yönetmeli, bir ahenk ve denge içerisinde sürdürülebilir tarımı temin
ve tesis etmeliyiz.
Diğer yandan toprak ile iç içe olan gübreleme ve bitki beslemede başarı, mutlak surette toprağın
iyi tanınması ve yönetilmesine bağlıdır. Bu nedenle değişen iklim ve toprak koşullarında
bitkilerin besin maddelerinden yeterli seviyede faydalanabilmesini sağlamak için bitki ve iklim
faktörleri kadar toprak yönetimi strajelerinin de iyi bilinmesi gerekir. Toprak yönetimi ile bitki
beslemede kalıcı başarıyı sağlamanın şartı ise; toprağın derinlemesine anlaşılması, zamanında
müdahale edilmesi, çok iyi analiz edilmesi, doğru yönetilmesi ve düzenli olarak izlenmesi ile
mümkündür.
Bu kitapta, toprağın oluştuğu ve karakteristik kazandığı ham bir topraktan olgun bir toprak
haline gelene kadar geçen süreçlerde, tarımsal üretimde ve sürdürülebilir toprak yönetiminde en
kapsamlı ve açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Bu bağlamda toprak özellikleri ve onu etkileyen faktörler;
çevresel etki ve bitkisel üretimle olan bütüncül ilişkisi dikkatli bir şekilde ele alınmıştır. Bu
sayede toprakla ilgili güncel bilimsel bilgileri sistematik bir bütünlük içinde bir araya getirerek,
resim ve şekillerle zenginleştirmiş, hem teorik hem de pratik bir başvuru kaynağı niteliği taşıması
hedef ilke olarak benimsenmiştir. Amacımız, tarım sektörü çalışanlarına, çiftçilere, mühendis
ve öğrencilere yalnızca bilgi sunmak değil, aynı zamanda toprağa karşı duyarlılık ve bilinç
kazandırmaktır.
İÇİNDEKİLER
Bölüm 1 Toprakların Oluşumu ve Sınıflandırılması
Ayhan HORUZ
Bölüm 2 Toprak Bünyesi (Tekstür)
Damla BENDER ÖZENÇ
Bölüm 3 Toprak Yapısı (Strüktür)
Damla BENDER ÖZENÇ
Bölüm 4 Toprak Havası
Salih DEMİRKAYA
Bölüm 5 Toprak Sıcaklığı
Salih DEMİRKAYA
Bölüm 6 Toprak Suyu
Seval SÜNAL KAVAKLIGİL
Bölüm 7 Toprak Mikroorganizmaları
Ali Rıza DEMİRKIRAN
Nureddin ÖNER
Bölüm 8 Toprak Organik Maddesi
Ahmet ÇELİK
Gökhan BÜYÜK
Erhan AKÇA
Bölüm 9 Toprak Reaksiyonu
Ali Rıza DEMİRKIRAN
Bedriye BİLİR
Bölüm 10 Toprak Kolloidleri
Aydın ADİLOĞLU
Sevinç YEŞİLYURT
vi İçindekiler
Bölüm 11 Toprak Tuzluluğu ve Sodikliği
Aydın ADİLOĞLU
Bölüm 12 Toprak Kirliliği
Sevinç YEŞİLYURT
Bölüm 13 Toprağın Bitki Besin Kapsamı
Ali Rıza DEMİRKIRAN
Mesude ÜNAL
Bölüm 14 Gübreler ve Toprağın Gübrelenmesi
Mesude ÜNAL
Ali Rıza DEMİRKIRAN
Bölüm 15 Toprak Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Ayhan HORUZ
Güney AKINOĞLU
| ISBN | 9786253756376 |
| Basım Yılı | 2025 |
| Sayfa Sayısı | 341 |
| Editör(ler) | Prof. Dr. Ayhan HORUZ |