Sizlere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

GIDA TARIM ve HAYVANCILIK

Koyun Yetiştiriciliği Daha büyük görüntüle

Koyun Yetiştiriciliği

9786054649617

Akademisyen Kitabevi

150,00 TL

120,00 TL

-20%


KDV Hariç: 120,00 TL

Yüzyıllardan bu yana Anadolu`da koyun, son derece zahmetsiz bir şekilde yetiştirilmesi nedeni ile özellikle kırsal alanlarda yaşayan halk tarafından büyük oranda benimsenmiştir. Ülkemiz koyun yetiştiriciliğine uygun bir coğrafyaya ve kültürel geçmişe sahiptir. Anadolu`da hakim olan "Buğday ile koyun gerisi oyun" görüşü de, bunu en güzel anlatan deyişlerden birisidir. Koyunun eti ve sütü geleneksel olarak birçok yöresel ürünün hammaddesidir. Ancak geçtiğimiz dönemlerde birçok nedenden dolayı kırsal alanlarda yürütülen koyunculuk eski niteliğini yitirmiş ve koyun sayısı da hızlı bir şekilde gerilemeye başlamıştır. Buna ek olarak yerli gen kaynaklarından bir uzaklaşma meydana gelmiş ve aslında son derece başarılı olarak yetiştirilebilecek yerli koyunlar, yerini hızlı bir şekilde yabancı gen kaynaklarına bırakmıştır. Ülkemizde son yıllarda, hayvancılık konusunda yoğun olarak verilen teşvik ve destekler ile pazarda koyun eti ve sütüne olan talebin yeteri kadarkarşılanamaması, bu ürünlerin Pazar fiyatlarını artırmış dolayısı ile günümüzde koyun yetiştiriciliği cazip bir hale gelmiştir. Günümüzde koyun yetiştiriciliği artık kontrolsuz ekstansif denilen yaygın koşullardan daha kontrollü ve entansif denilen üretim dalına doğru ilerlemektedir. Bu tercih edilen bir durumdur ancak bunun için yetiştirilen koyunların genetik kapasitesinin beklentileri karşılaması gerekmektedir. Son dönemlerde yurt dışından getirilen bazı değerli gen kaynaklarının ülkemiz yetiştiricilerine satılarak Türkiye koyunculuğunun geliştirilmesine yönelik birtakım çalışmalar mevcuttur. Ancak kişisel olarak yabancı gen kaynaklarının yetiştiricinin beklentileri karşılayabilecek nitelikte olabileceğini düşünmemekteyim. Bu nedenle yerli gen kaynaklarının tercih edilmesi ve onlar üzerinde yürütülecek ıslah çalışmaları ile ülke koyunculuğunun geliştirilmesinin daha uygun bir yöntem olduğu kanaatine sahibim. Koyun yetiştiriciliğinin Türkiye`de hak ettiği noktaya gelebilmesi için yetiştiricilerin katkısı çok önem taşımaktadır. Bizler ise tüm bilgi ve birikimimiz ile yetiştiricilerin yanında olmaya devam etmekteyiz. Bu teknik not koyun yetiştiriciliğine başlama noktasında bazı önemli pratik bilgiler içermektedir. Doğru uygulamalar ile verimliliğin artırılmasına yönelik bazı önemli temel bilgilerin ele alındığı bu broşürden yetiştiricilerimiz ile teknik personelin yararlanmasını diliyorum.

 

Üretiminiz bereketli ve kazançlarınız hayırlı olsun, Eylül-2013

 


"Koyun Yetiştiriciliği" Kitabının İçindekileri:

 

  • Verim Yönü
  • Damızlık Seçimi
  • Bir Yıllık Yetiştirme Takvimi
  • Koyunlarda Üreme
  • Barındırma ve Ekipmanlar
  • Besleme
  • Sağlık Koruma (Aşılar)
  • Tutulması Gerekli Olan Kayıtlar
  • Numaralandırma
  • Kırkım
  • Destek, Teşvik ve Hibeler
ISBN9786054649617
Basım Yılı2014
Basım Sayısı1
Sayfa Sayısı48
Kitap DiliTürkçe
Yazar(lar)Prof. Dr. Nazan KOLUMAN
BISACTEC003020

Yorum Yaz

Koyun Yetiştiriciliği

Koyun Yetiştiriciliği

Yorum Yaz